Honduras Washed Fair Trade -ORGANIC
V Hondurase sa na výrobe kávy podieľa viac ako 100 000 rodín. 95% z nich sú drobní poľnohospodári a 70% poľnohospodárov na necelých 2 hektároch (čo predstavuje asi 30% celkovej produkcie krajiny). Prevažná väčšina poľnohospodárov (95% a viac) sa pri všetkých aspektoch poľnohospodárskej práce a práce pri zbere spolieha na rodinnú prácu. Honduras tiež bojuje s vysokými zrážkami a sušenie je skutočným problémom mnohých výrobcov. Daždivé podnebie krajiny sťažuje v niektorých prípadoch použitie terás na sušenie, pretože kávy sú náchylné na nadmerné kvasenie.
Rodina Funezovcov vlastní malý pozemok s rozlohou 5 hektárov, na ktorom odtieňujú pestované hybridy Catimor a spracúvajú kávové zrná priamo na farme, kde postavili mikro mlyn.
Kávové zrno sa fermentuje 24 hodín a suší sa na slnku na vyvýšených afrických posteliach.
Táto káva má nadherné tóny mandarínky, hrušky, čokolády, medu a karamelu.
FAIR TRADE
Producenti dostanú za vyprodukované suroviny spravodlivé ceny, nezávisle od cien na svetových trhoch. Takýmto spôsobom
majú ľudia v rozvojových krajinách možnosť postarať sa sami o seba, zaistiť si svoju existenciu a dostupnosť aspoň základnej zdravotnej starostlivosti a vzdelania. A my v Európe získame kvalitné potraviny pestované s ohľadom na životné prostredie – a so zárukou pôvodu.