Guatemala Honey Atitlan Montecristo
Káva bola privezená do Guatemaly v polovici 17. storočia ako okrasné rastliny. Výroba kávy sa však skutočne začala až v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, keď bol priemysel prírodných farbív v krajine predstihovaný syntetickými výrobkami, a na záchranu hospodárstva bolo potrebné nové odvetvie.
Vláda podporila rast kávových plantáží a káva sa rýchlo stala najväčším vývozom krajiny. V skutočnosti bola Guatemala až do roku 2011 jednou z piatich najväčších krajín vyrábajúcich kávu, keď ju Honduras konečne prekonal.
V roku 1960 si pestovatelia kávy vyvinuli vlastnú úniu, ktorá sa oficiálne stala známou ako Anacafé (Asosiación Nacional del Café). Táto organizácia je teraz zodpovedná za marketing, výskum a finančnú podporu nových a existujúcich poľnohospodárov.
Usilujú sa tiež zlepšiť život poľnohospodárov vo vidieckych oblastiach.
Oblasť Montecristo– Santa Clara La Laguna je malá dedinka v regióne Atitlanského jazera, ktoré je obklopené tromi majestátnymi sopkami. Tieto sopky a vlhké podnebie vytvárajú výdatné dažde ktoré prispievajú k úrodnosti pôdy a zabezpečujú skvelú produkciu kávy.
Komunitu výroby kávy Montecristo tvorí 40 malých výrobcov a všetci majú zhruba 2 hektáre na rodinu. Na ich plantáže sa dá dostať pešo, čo znamená že všetky kávové zrná sú ručne vyberané a precízne spracované.