Kolumbia je zem zasvätená káve, čo dokazuje aj celosvetová obľuba kolumbíjskych káv, ktoré tvoria až 12% celosvetovej produkcie. Zber kávy prebieha priebežne po celý rok a prevažné množstvo je spracované mokrou metódou, ktorá dodáva káve mimoriadnu kvalitu. Prekvapením možno je, že takmer všetká kolumbíjska káva ide na export, pretože miestny obyvatelia veľmi kávu neobľubujú.
Oblasť Huila
V Kolumbii, práve v obci Tello v Huile, sa rodí Caffè Speciale Colombia Huila, čo je zmes daná zmesou dvoch druhov kolumbijskej kávy, Castillo a Kolumbie. Kolumbia Huila, ktorá sa pestuje na 56 hektároch pôdy v nadmorskej výške od 1400 do 1700 metrov nad morom, je kávou s ženskou históriou. Jej priamymi pestovateľmi je 21 žien Cafeteras del Norte del Cauca, ktoré sú súčasťou Asociación De Družstvo Mujeres Rurales De Tello Huilla, ktoré každý deň pracuje na získaní kvalitnej kávy s jedinečnou arómou.