Kávovník Coffea arabica pochádza z Etiópie. Podľa legendy objavil pastier Kaldi v 9. storočí kávovník po tom, čo si všimol povzbudzujúci účinok, ktorý mala rastlina na jeho stád kôz.
Oblasť Yirgacheffe
Káva Yirgacheffe je pestovaná v nadmorských výškach od 1 700 do 2 200 metrov nad morom a je považovaná za najlepšiu vysoko pestovanú kávu v južnej Etiópii , exotickej kávovej oblasti známej pre jemné kávy. Tieto nadmorské výšky označujú Yirgacheffes ako kávu s prísne vysokou produkciou (SHG) / prísne tvrdú fazuľu (SHB), kde káva z dôvodu nadmorskej výšky pomaly rastie, čo stromu poskytuje dodatočný čas na dodávanie živín do kávy a na vyvíjanie najlepších chutí.
Jemná etiópska káva Yirgacheffe vykazuje jasnú kyslosť spolu s intenzívnou, čistou chuťou a zložitosťou kvetinových tónov v aróme , niekedy s náznakom opečeného kokosu.
Niektoré prvotriedne tóny ochutnávky Yirgacheffes naznačujú, že môže mať mierne orechovú alebo čokoládovú akosť. Iné vykazujú jemné tóny mandarínky a citrusov. Tieto vlastnosti z neho robia preferovanú odrodu pre osviežujúcu ľadovú kávu.