Arabica vs. Robusta – čo ich robí výnimočnými a aký je medzi nimi rozdiel?
Možno ste si všimli, že niektoré etikety na kávových vreckách hovoria, že ich kávové zrná tvorí 100% Arabica. Iné zase hovoria, že ide o blend Arabiky a Robusty. Existuje viac ako 100 druhov káv, ale dve najznámejšie odrody, ktoré sa predávajú široko ďaleko, sú: Coffea Arabica a Coffea Canephora (tiež známa ako Coffea Robusta). Čo robí tieto dve odrody výnimočnými a aký je medzi nimi rozdiel?
Prečítajte si aj: História kávy – príbeh kávy a jej putovanie svetom
Arabica vs. Robusta – čo ich robí výnimočnými a aký je medzi nimi rozdiel?
Chuť
Azda najväčším rozdielom medzi zrnami Arabiky a Robusty je ich chuť. Zatiaľ čo zrná Robusty sú horkejšie a kyslejšie, Arabica je typická svojou ovocnou sladkosťou. Aj práve preto väčšina milovníkov kávy preferuje Arabiku, avšak, Robusta za ňou svojou popularitou vôbec nezaostáva. Navyše, Robusta sa často mieša ku Arabica kávam, s ktorými vytvára lahodné kávové blendy.
Obsah kofeínu
Jedným z dôvodov, prečo je chuť Robusty horkejšia, je skutočnosť, že obsahuje viac kofeínu. Robusta obsahuje 1,7 – 4 % kofeínu, čo je takmer dvojnásobok oproti cca 0,8 – 1,4 % obsahu kofeínu, ktorý obsahuje Arabica.
Čo z toho vyplýva? Arabica vás očarí jemnou chuťou a Robusta vás nakopne vďaka vyššiemu obsahu kofeínu.
Tvar zrna
Zrnko Arabiky je ploché a natiahnuté, poväčšine má zakrivenú ryhu uprostred. Zrnko Robusty je menšie, vypuklejšie a zaoblenejšie, s rovnou ryhou v strede.
Množstvo olejov a cukrov
Arabica obsahuje takmer o 60% viac lipidov a takmer dvojnásobné množstvo cukrov ako Robusta. Cukry pri pražení karamelizujú a vyzdvihujú ovocné tóny Arabiky. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je jej chuť celosvetovo uprednostňovaná.
Cena
Z cenového hľadiska sú zrná Robusty asi o polovicu lacnejšie.
Pôvod, podnebie a nadmorská výška
V závislosti od poľnohospodárskych metód, pôdy a nadmorskej výšky; káva môže mať výraznú chuť a arómu.
Arabica je náročnejšia na pestovanie, pestuje sa vo vysokých nadmorských výškach (800 – 2000 m.n.m), v subtropických oblastiach so stálymi zrážkami. Na svoj rast potrebuje kvalitnú pôdu a dostatočný tieň, avšak jej veľkou výhodou je to, že je samoopelivá.
Robusta sa pestuje v nižších nadmorských výškach, vďaka čomu rastie oveľa rýchlejšie ako Arabica. Robusta je na pestovanie menej náročná, a práve vďaka vyššiemu obsahu kofeínu, ľahko prežije aj v nepriaznivých podmienkach.
Čo sa týka výšky kríka, Arabica zvyčajne vyrastie do výšky 2,5 – 4,5 metra v porovnaní s 4,5 – 6 metrovou výškou Robusty.
Produkcia
Asi 75% svetovej produkcie kávy tvorí Arabica, zvyšných 25% tvorí Robusta. Najvýznamnejším celosvetovým producentom Arabiky je Brazília, zatiaľ čo významným producentom Robusty je Vietnam.