Káva bola prvýkrát dovezená do Peru v 17. storočí a odroda Typica Typica sa rýchlo stala majoritnou odrodou kávových rastlín pestovanou v celej krajine.
Koncom 20. storočia nebolo Peru na trhu s kávou konkurencieschopné kvôli nedostatku infraštruktúry a metód spracovania – problém, ktorý sužuje mnohé rozvojové krajiny pestujúce kávu na svete.
Od prelomu storočia sa však peruánski pestovatelia kávy spolu s mnohými ďalšími krajinami, ktoré utrpeli v dôsledku krízy, zdvihli pomocou bootovacích pásiem a prestavali to, čo stratili.
Od začiatku tohto prestavovacieho hnutia došlo k preorientovaniu na vývoj kvalitnejšej kávy využívaním nezmerateľného potenciálu, ktorý je prirodzene prítomný v pôde a podnebí peruánskych kávových fariem.
Ako je tomu v mnohých podobných krajinách s tradičnejšou formou hospodárenia, veľká časť peruánskej kávy sa vždy pestovala organicky. Nebolo to nevyhnutne kvôli certifikácii, ale skôr preto, že v prvom rade nemali prístup k chemickým hnojivám a pesticídom!
Oblasť Chanchamayo
Indiáni z kmeňa Yanesha sú farmári, hospodáriaci na malých, rozmanitých, často pralesom tienených farmách. Cieľom kmeňa Yanesha je produkcia skvelej kávy v harmónii s pôvodným životným štýlom s využitím poľnohospodárskych techník v súlade s prírodou