Kávovníky sa v Dominikánskej republike nachádzajú hlavne v horských oblastiach krajiny, na vysočinách, ktoré tvoria najmenej polovicu oblasti Hispaniola . Káva bola prvýkrát uvedená v Dominikánskej republike v roku 1700 a bola hlavnou plodinou drobných poľnohospodárov. Káva sa začala vyvážať približne v roku 1872. Na začiatku 20. storočia sa plodina pestovala na všetkých Cibao, hlavne v okrese Puerto Plata. Vývoz kávy z Dominikánskej republiky v roku 1900 dosiahol 3 951 539 libier (1 792 388 kg). Významné kávové oblasti v roku 1918 boli v Moca , Santiagu a Baní , s približne 66% plodiny vyvážanej z Puerto Plata .
Oblasť Barahona AA
Káva najvyššej kvality z oblasti Barahona, ktorá je považovaná za najlepšiu oblasť na pestovanie kávy na ostrove. Káva sa pestuje v tieni vo veľmi úrodnej pôde. Pestujú ju malí farmári a väčšina produkcie sa spotrebuje miestnymi obyvateľmi. Na export ide zhruba iba 20% celkovej produkcie. Tieto plantáže patria medzi najstaršie, káva sa tu pestuje už od roku 1700. Káva je cenená pre svoju plnosť, sladkosť po čokoláde a kakau a pre nízku aciditu, s kvalitným zrnom.